Bank får böta 42 miljoner för brister

Den schweiziska bankgruppen EFG får böta motsvarande 42 miljoner kronor för att de inte har en effektiv kontroll av penningtvätt. Bland annat fanns kopplingar till kriminella. Men bankens rutiner som såg bra ut på pappret, fungerade inte fult ut i praktken.

EFG-reklam på en spårvagn i Hongkong. Foto: Wocktungc/Wikimedia Commons

EFG-reklam på en spårvagn i Hongkong. Foto: Wocktungc/Wikimedia Commons

Det är Financial Conduct Authority (FCA), som likt den svenska Finansinspektionen övervakar finansmarknaden, som utfärdar böterna mot det brittiska dotterbolaget till EFG International. Det rapporterar flera medier på onsdageftermiddagen.

FCA sa att oro för att EFG Private Bank Ltd inte följde regelverket uppstod under en kontroll av bankernas antipenningtvättssystem 2011. EFG är den tredje banken i Storbritannien som straffas för bristande kontroll, skriver The Guardian. Tidigare har även bankerna Coutts, som ägs av Royal Bank of Scotland, och schweiziska Habib Bank AG Zurich bötfällts.

När det gäller EFG ligger 13 kunddossier till grund för FCA:s kritik. Det fanns tydliga risker för penningtvätt i de 13 fallen, men bankens dokumenterade åtgärder var alldels för få.

En av bankens kunder fick sin rikedom av sin pappa, mot vilken anklagelser om organiserad brottslighet och mord har riktats.

– Medan EFG:s rutiner såg bra ut på pappret, misslyckades de i praktiken att försäkra att de används mot riskerna, sa Tracy McDermott, chef på FCA.

EFG beklagar de bristande rutinerna och säger att de vidtagit åtgärder för att göra rutinerna säkra.