Ambassadörs fru i hetluften

Kinesisk maffia, Genevebanker och spårande spansk polis. En schweizisk ambassadörs fru har hamnat i hetluften.

Madame G, som kvinnan kallas, misstänks för att ha gett kuvert, vart och ett innehållandes 200 000 euro i kontanter, till en annan kvinna som sedan greps i Spanien i fjol. Det rapporterar den schweiziska upplagan av nättidningen The Local, som i sin tur citerar Radio Télévision Suisse.

Överlämningarna ska ha skett på flera platser, såsom hotell och på apotek. Hennes åklgare säger dock att kvinnan inte var medveten om att hon gjort något olagligt. I stället ska hon ha varit naiv och trott att hon gjorde en bekannt en tjänst. Hennes man, före detta ambassadör och för närvarande på uppdrag i Afrika, var ovetande om det som pågick.

Spansk polis kom kvinnan på spåren genom att övervaka telefontrafik mellan kvinnan och en medlem i ett penningtvättsnätverk mellan slutet av 2011 och mars 2012.

Den spanska polisutredningen innefattar bankerna HSBC och Lombard Odier i Geneve. Polisen har också sökt hjälp av schweiziska myndigheter för att komma till botten med ämnet. Samtidigt säger Lombard Odier att ett antal punkter i deras egna rutiner bröts. HSBC säger sig fortfarande utreda saken.