Hotbild

Penningtvätten är nödvändigt för brottslighet, framför allt grov organiserad brottslighet. Kriminella kan inte göra mycket med pengar som förblir svarta – de måste tvättas för att kunna användas i det öppna samhället. Det får också konsekvensen att ett dåligt skydd mot penningtvätt indirekt gynnar brottsligheten. Ett land med svagt skydd riskerar att bli mål för brottsliga syndikat.

Här kan du läsa om vilka hot som finns, både de kriminella elementen och den bristande säkerheten, som i sig är ett hot.

itochItoch: Ett experiment som visar farliga brister

Itoch är ett företag som skapades enbart för en sak: Att visa på brister. Företag kan få tillgång till bankväsendet utan att tillsynsmyndigheten ens känner till det.

World Trade Center. Foto By Flickr user Michael Foran (Flickr) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Foto: Michael Foran (Flickr)

Tvätt finansierar terrorism över nationsgränserna

Människohandel, knarkaffärer och illegal vapenhandel. Allt underblåses av penningtvätt. Men värst är kanske ändå terrorism. Sverige är relativt skonat. Men vi har haft ett attentat på svensk mark. Och med tanke på både terrorns och penningtvättens natur, finns inga gränser: Båda rör sig mellan länder.

 

lagbokEn motsägelsefull policy

Penningtvätt är i sig inte olagligt i Sverige. Ändå finns en annan lag som ska förebygga det. Hur går det här ihop? Och hur väl kan till exempel polisen förebygga det, när bara 15 personer arbetar aktivt mot penningtvätt?